Årsagssammenhæng er nøgleordet
Cynefin baserer sig blandt andet på forståelsen af kausalitet – sammenhæng mellem to størrelser. Videnskab.dk beskriver forskellen mellem korrelation og kausalitet således her:
- Korrelation betyder, at der er en sammenhæng mellem to størrelser. Dvs. når den ene f.eks. stiger, gør den anden også, men det kan være helt tilfældigt.
- Kausalitet eller årsagssammenhæng betyder derimod, at den ene størrelse direkte forårsager den anden.
Det simple domæne
I det simple domæne er der direkte sammenhæng mellem årsag og effekt (kausalitet). Når jeg står med en udfordring her, så ved jeg, at handling X altid giver Y. Der hersker udbredt orden i det simple domæne.
I dette domæne reflekterer jeg, inden jeg kategoriserer og agerer.
De udfordringer, der skal handles på i det simple domæne, kan derfor løses ved hjælp af best-practice. Fordi vi ved fra lignende situationer, hvad der er det rigtige at gøre. X giver altid Y.
Best-practice kan være vejledninger, regler, procedurer, tjeklister mv.
Når vi fra domænet Uorden betragter en udfordring med en indlært præference – vores automatreaktion – er der fare for, at den kan se simpel ud. Det er fatalt – og kan betyde, at vi uforvarende havner direkte i kaos – fordi vi troede…
Af samme grund er overgangen i modellen fra det simple til kaos beskrevet som en dyb afgrund (visualiseret som en lille krølle nederst på i modellen). Andre overgange mellem domænerne er mere flydende.
Derfor er det en rigtig god idé at huske reflektionen her som step 1. Fx ved at udarbejde en kompleksitetsanalyse på sit projekt inden man antager det simple. Det er kun det simple – der reelt ér simpelt – der kan håndteres her.
Det komplicerede domæne
Det komplicerede domæne kaldes også ekspertenes domæne. Her er der forsat sammenhæng mellem X og Y (kausalitet) – men det kræver analyser og ekspertindragelse at finde sammenhængen.
I det komplicerede domæne reflekterer jeg, inden jeg analyserer og agerer.
Vi kan altså stadig ‘regne opgaven ud’ her.
Der findes ikke kun én best-practice for håndtering af udfordringer eller beslutningstagen her. Men good-practice er metoder, erfaringer og analyser, der kan bidrage til at belyse den rette håndtering og handling.
Det komplekse domæne
Kausalitet og orden er forsvundet i det komplekse domæne. Der er ikke længere sammenhænge, der kan forudsiges. De kan kun betragtes og ses bagudrettet. Det er besværligt!
Det er som at bevæge sig ind i et mørkt rum, hvor man må føle sig frem lidt ad gangen for så at træde tilbage, reflektere og så tage næste skridt. Det, vi forsøger at løse, flytter sig – emergerer – og forandrer sig i takt med, at vi arbejder.
For nyligt hørte jeg Thomas Yde Havgaard, Project Director i afdeling Transformation Projects hos LEGO Koncernen, beskrive det komplekse projekt som et stykke vådt sæbe, der hele tiden glider ud af hænderne på os.
I det komplekse domæne er jeg nødt til at sondére og afprøve, inden jeg reflekterer og agerer.
Der findes ingen vejledning her, du kan arbejde dig frem efter – ikke noget kort. Men løbende læring, agilitet og design er nogle af de elementer, vi kan gøre brug af.
Kaos domænet
Når kaos opstår, så er handling nødvendig. At handle og vise handling er hurtigt afgørende. Alt orden er væk.
Ved kaos reagerer jeg – nogle gange i lettere panik eller ryggradsbaseret – og forhåbentlig når jeg undervejs at reflektere, inden jeg handler igen.
Det er sjældent noget, der hjælper os direkte her. Vi trækker selvfølgelig på alt det, vi har i rygsækken af erfaringer – men vi har ikke stået i en lignende situation før.
Mens jeg skriver det her – sidder jeg hjemme pga. Corona. Der er pressemøde. Jeg føler, at hele verden befinder sig i dette domæne lige nu.
Uordens domænet (eller disorder)
Det meste af tiden befinder vi os i det centrale domæne Uorden (eller Disorder), hvor vi ikke ved, hvilket af de andre domæner vi er i.
Faren her er, at vi angriber opgaven eller udfordringen med en one-size-fits-all metode eller vores indlærte præference som afsæt for handling og beslutning – i stedet for at gøre os klart, hvilket domæne den udfordring vi står med, i realiteten hører til, så vi kan håndtere den hensigtsmæssigt.