På en spændende dag hos Easyfood arrangeret sammen med Zispa i dag d. 23. september 2015, stødte jeg endnu en gang på Moores lov i et oplæg om globalt gearskifte.
Gordon Moore fik ret
Gordon Moore var kvik – også i en sådan grad, at jeg bliver helt forpustet, når jeg kigger ned over grafer, der visualiserer hans ’lov’ fra 1965.
Moore blev dengang bedt om at undersøge udviklingen i antallet af komponenter i integrerede kredsløb – og i en artikel i Electronics Magazine kunne han dokumentere og fremskrive, at antallet af komponenter ville fordobles hver 18.-24. måned.
Siden 1965 har udviklingen og Moores lov holdt stik. Det betyder, at de komponenter, der sidder i vores telefoner og vores computere, med hensyn til hastighed og hukommelse bliver fordoblet ca. hvert andet år.
Én blev kun til to – i starten
Det gik langsomt i starten, hvor antallet var lavt. 1 bliver til 2. 2 bliver til 4. 4 bliver til 8 osv. Men pludselig bliver stigningen i antallet enormt. 1000 bliver til 2000 – som bliver til 4000 osv.
Et tilbageblik på udviklingen kan være hektisk nok: De fleste af os kan huske vores første email-adresse, vores første besøg på facebook og vores første smartphone – men det er endnu mere hektisk at kigge frem. For vi er midt i den fase af Moores lov, hvor tallene eksploderer, og kapaciteten af komponenter snart overskrider den menneskelige hjerne.
Betydningen for forandringsledelsen
Forandringsledelse samt implementering af nye systemer og samarbejdsformer er et yderst hot emne, fordi digitaliseringen kræver konstant omstilling af virksomheder og medarbejdere – og vi står kun for foden af stigningen på Moores graf. Der er ingen tvivl om, at vores projektporteføljer og vores forandringskapacitet bliver udfordret i de kommende år.
Jeg bevarer dog troen på, at vi fortsat – hvis vi griber det rigtigt an – kan favne og omfavne forandringer med glæde og nysgerrighed, både når det gælder mennesker generelt og medarbejdere i virksomheder. Men lidt sved på panden får jeg da 🙂
Hvem har ansvaret for gevinstrealisering hos jer?
Projekter leverer konkrete resultater, som skaber værdi eller genererer en gevinst for jer eller jeres kunder.