Klaus Gorm er faglig projektleder
Hvad laver en projektleder? En projektleder holder sig jf teorien til at lede og styre sit projekt. Al faglighed er forbeholdt specialisterne i projektgruppen.
Sådan en projektleder er Kalus Gorm ikke. Han er faglig projektleder.
Den faglige projektleder løser opgaver, der knytter sig til selve projektledelsen, men bidrager også med en varierende andel af den fagkompetence og specialistviden, der er behov for i projektet.
Om det siger Klaus Gorm:
“I rollen som faglig projektleder er jeg en kamæleon, der har fokus på den opgave mit team skal udføre. Jeg bruger ca. 1/3 af min tid på at lede og styre projekter, 1/3 på at bringe projektet fagligt input på lige fod med projektgruppen og op til 1/3 på at varetage driftsopgaver, der frigiver tid til projektgruppen og projektet”.
Klaus Gorm står dagligt på knivsæggen mellem detalje og overblik, mellem faglighed og projektledelse. Han skal navigere i et spændingsfelt som ca. 80 % at alle projektledere navigerer i.
For langt de fleste projektledere er rollen tilfældig. Men for Klaus er den et bevidst valg. Klaus har lært at være lige der – hvor projektledelsen skal gå hånd i hånd med de faglige input.
Når Klaus skal fortælle om hvad en faglig projektleder er og hvordan han arbejder med rollen, så lyder det sådan her:
Klaus Gorm om sin baggrund
Jeg er oprindeligt civilingeniør fra DTU. I dag arbejder jeg som projektleder med it-projekter hos LEGO System A/S.
Det vigtigste for Klaus Gorm
Som faglig projektleder skal jeg bevare overblikket, uden at synke ned i faglighed, uanset hvilken opgave jeg udfører. Den største faldgrube for faglige projektledere, er at projektfokus ryger til fordel for faglige udfordringer eller at man sander til i opgaver. Det er jeg meget bevidst om. Og mit team kan derfor godt skelne mellem de roller, jeg udfører i projektet.
Det vigtigste for mig er, at projektteamet fungerer. Jeg har meget respekt for de forskellige faglige, specifikke kompetencer og bruger tid på at ‘se’ og ‘høre’ projektdeltagerne og vurdere deres behov til projektets fordel.
Jeg er meget opmærksom på, at vi ikke bare skal gennemføre en plan, men rent faktisk nå et mål. Med fokus på processen og opbakning fra projektgruppen, sætter jeg kursen, følger op og kontrollerer, så vi kommer helt i mål. Jeg er lidt ‘Skotsk Hyrdehund’ i den sammenhæng.