Hvordan?
Mange har skrevet side op og side ned om motivationsfaktorer, og hvis du er i tvivl om hvad, der fx motiverer dig, så kan du helt sikkert lade dig inspirere af en tur på Google – eller med en af de mange gode bøger, der findes om emnet.
Motivation er et værktøj, der ligger i den del af projektlederens værktøjskasse, der handler om ledelse. Det er uden tvivl den del af kassen, det er sværrest at navigere i, når vi starter som projektledere. For her findes ingen skemaer, vi kan udfylde, eller resultater, vi kan regne os frem til. Her er vi nødt til at føle os frem og mærke efter i os selv og vores medmennesker. Det er svært! Men det kan være afgørende for dit projekts succes.
Mange teoretikere på området (Sinek, Pink og sågar Herzberg tilbage i 1959 m.fl.) peger på det formålsbaserede arbejde, som en af de væsentligste drivkræfter, når det handler om motivation i vor tid. Her kan vi som projektledere jo virkelig gøre en forskel! I en driftsorganisation kan formålet af og til være svært at spotte – hvor skal vi hen med vores strategi? Er det for diffust? Skal vi bare tjene flere penge?
Har du skabt basis for motivation?
Projektarbejdet derimod er så målrettet mod resultat og effekt – udvikling og innovation, at den gode historie må være den direkte kilde til motivation. Prøv at vende tilbage til favoritværktøj nr. 1 og overvej, om din målbeskrivelse kan skærpes yderligere, så ingen er i tvivl om formål og effekt!
En anden kilde til motivation er brugen og behovet for vores kompetencer og samarbejdet med andre. Igen står vi ufattelig stærkt i projektarbejdet, hvis vi formår at arbejde på en måde, hvor alle føler fællesskab samt behov og respekt for den faglighed og de kompetencer, hver enkelt projektdeltager bringer ind i arbejdet.
Prøv at vende tilbage til favoritværktøj nr. 2 og overvej om din projektproces belyser behovet for hvilke kompetencer, der er behov for og hvornår. Og sørg så for, at alle ved, hvornår de skal inddrages og fortæl dem hvorfor, der er brug for dem.
God arbejdslyst 🙂