Hvornår skal man lave en risikoanalyse?
Allerede når vi begynder at modne vores projektidé, bør vi være opmærksomme på, hvad der kan påvirke vores projekt. Både i negativ og positiv retning. Vi samler de små opmærksomhedpunkter og bruger dem, navigerer efter dem (eller uden om dem), hver gang vi tager et skrift fremad i projektet.
En risikoanalyse bør aldrig være ret langt væk – uanset hvilken projektmodel, der arbejdes efter. Og uanset hvor og hvor langt vi er i projektet. Den skal revurderes løbende, som vi arbejder med indholdet i den. Når vi har elimineret, forebygget, observeret, handlet, taget affære og set nye potentielle risici og når vi tager hul på nye indsatser, faser og ‘sprints’ i projektet.
Hvem skal lave risikoanalysen
En risikoanalyse er projektlederens ansvar.
Men som med så mange andre overvejelser i projektarbejdet, så kommer man længst med inddragelse af andre i og omkring projektet. Så kig dig omkring, når du er projektleder.
Lyt aktivt til din projektgruppe, til dem, der har arbejdet med projekter, der minder om dit og til dine interessenter. Måske har flere af dem gode input, som kan hjælpe dig med at træde uden om de værste risici. Eller til at gribe muligheder, du ikke anede, var der.
Når det kommer til forebyggende eller afbødende handlinger for særligt udpegede risici, kan ansvaret uddelegeres til andre end projektlederen, men ansvaret for helheden og opfølgning på enkeltelementer ligger altid hos projektlederen.